Doğru Takılmış Konik Makaralı Rulmanın Faydaları
Konik makaralı rulman, hem radyal hem de eksenel kuvvetleri destekleyebilen bir yuvarlanma elemanıdır. Tasarımı, onu birçok uygulama için çok yönlü bir seçim haline getirir. Yataktaki konik eleman, hem eksenel hem de radyal kuvvetlerin üstesinden gelmesini sağlar. Döner hareket için genellikle bir konik makaralı rulman kullanılır ve endüstriyel uygulamalarda kullanılır. Bu yazıda, doğru şekilde kurulmuş bir konik silindir sisteminin faydalarını öğreneceğiz.
Tek sıralı konik makaralı rulmanlar, tek sıralı makaralara sahiptir ve birleşik eksenel ve radyal yükü kaldırabilir. Çift sıralı versiyon ise iki paralel sıradan oluşmaktadır. Tek sıralı konik makaralı rulman, küresel dış çapa sahip bir mahfaza içine monte edilecek ve havacılık ve otomotiv uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Kafeslerdeki pimler makaralara geçirilir.
Konik makaralı rulman, özellikle çift etkili eksenel ve radyal yükler gerektiren ağır hizmet uygulamaları için mükemmel bir seçimdir. Bu tip rulman aynı zamanda yüksek sıcaklık uygulamalarının üstesinden gelebilir. Bir konik makaralı rulmanın en küçük boyutu, onun iç çapıdır. Dış çapı, flanş hariç yatağın çapıdır. En küçük boyutu dış çaptır ve aynı zamanda yatak muhafazasını da içerir. Konik silindirlerin diğer önemli özellikleri, nominal hızı (yağ) ve toplam genişliği içerir.
X düzenlemelerinde diğer eşleşen konik makaralı rulman setleri mevcuttur. Tandem düzende konik makaralı rulmanlar birbirine paralel temas hatları ile birbirine göre ayarlanır. İkinci tip, bir yönde eksenel kuvveti destekleyemezken, birincisi minimum P = C0r/60 gerektirir. Doğru ayarın, bir konik makaralı rulmanın doğru çalışması ve güvenilirliği için kritik öneme sahip olduğuna dikkat etmek önemlidir.
Adından da anlaşılacağı gibi konik makaralı rulman, iç ve dış bileziği birbirine uyumlu bir rulman türüdür. İç ve dış halkalar aynı çapta olup, yüksek sürtünmesiz çalışma sağlar. Ayrıca, bu tip konik makaralı rulmanlar çok çeşitli tasarım ve malzemelerde mevcuttur. Böylece, uygulamanız ne olursa olsun, uygulamanızın özel ihtiyaçları için doğru olanı bulabilirsiniz.
Konik makaralı rulman, son derece dayanıklı olmasının yanı sıra dış halkanın açısal yanlış hizalanmasına da dayanabilir. Bu şekilde, tek sıralı bir konik makaralı rulman eksenel yükleri destekleyebilirken, çift sıralı bir konik makaralı rulman radyal yükleri karşılayabilir. Ek olarak, tek sıralı rulmanın iki sıralı tasarımı kolay montaj sağlarken çift sıralı tasarıma gerek yoktur.
Montaj söz konusu olduğunda, konik makaralı rulman ünitenin ayrılmaz bir parçasıdır ve genellikle bir çift olarak monte edilir. Bu rulmanlar genellikle greslidir ve birbirleriyle değiştirilebilir. Bazı üreticiler iki sıralı konik makaralı rulman takımları üretirken, diğerleri tek sıralı konik makaralı rulman takımları kullanır. Bu bileşenler genellikle birbirine yapıştırılır. Tipik olarak değiştirilebilirler ve ek montaj gerektirmezler.
Tek sıralı konik makaralı rulman, tek sıralı konik makaralı rulman ile uyumlu olmalıdır. Buna karşılık, dış bileziğe bir flanş ile tek sıralı bir konik makaralı rulman monte edilmelidir. Bir dişli kutusunda veya diferansiyelde flanşlı tarafı konik makaralı rulman kullanılması, dişli kutusunun sürtünme direncini artıracak ve makaraların raydan kaymasını önleyecektir.
İki ana tip konik makaralı rulman vardır: tek sıralı ve çift sıralı. İki sıralı rulmanlar daha stabildir, ancak gürültülü olabilirler. Farklı sıralı bir yatak da gürültüye eğilimlidir, tersi ise ısıyı dağıtmada daha az etkilidir. Konik makaralı rulman, geniş bir uygulama yelpazesi için genellikle en uygun maliyetli seçenektir. Bu tip makaralı rulman genellikle en pahalı olanıdır ve en sık bakım gerektirir.
İki tip tek sıralı konik makaralı rulman vardır: flanşlı ve düz. Tek sıralı konik makaralı rulmanların montajı kolaydır. Ancak, kendilerini tutmazlar, bu da monte edildiklerinde kullanımlarını zorlaştırır. Flanşlı rulman, tek sıralı makaralı rulman için iyi bir seçim değildir. Bu durumda, iki parça arasındaki sürtünmeyi önlemek için dış halka iç halkadan ayrı olmalıdır.
Konik Makaralı Rulman Boyutları
Konik makaralı rulman, konik dış halka ve tek sıra konik makaralı bir rulmandır. Plastik makinelerde, otomobillerde ve madencilikte kullanılan yaygın bir rulman türüdür. Konik makaralı rulmanların birçok uygulaması arasında haddehaneler, madencilik ve otomobiller bulunmaktadır. Bu tip rulmanın temel amacı, birleşik radyal ve eksenel yükleri desteklemektir. Çift sıralı konik makaralı rulman olarak da adlandırılır.
Bu tip rulman, radyal ve eksenel birleşik yükleri kabul eder. Tolerans sınıfı ISO 355 standardına uygundur. Tek sıra veya çift sıra olarak monte edilebilir. Çift sıralı konik makaralı bir rulmanın iç halkası bir başkasıyla değiştirilebilir. Dış halka ayrılabilir ve ayrı ayrı veya çift olarak kullanılabilir. Bu rulmanlar ayrılabilir ve bağımsız veya bir ünite olarak monte edilebilir.
Tek sıralı konik makaralı rulman, bir dış halka ve bir iç halkadan oluşur. İç halka, bir kafesle çevrili bir dizi konik makaradan oluşur. Dış jant çelikten yapılmıştır. İç pinyon cam elyafı ile güçlendirilmiş poliamid 66’dan yapılmıştır. Her iki cinsiyette farklı boyutlarda radyal ve eksenel makaralara sahiptir. İki sıralı konik makaralı rulman, tek sıralı konik makaralı rulmana bir örnektir.
Tek sıralı konik makaralı rulmanlar, yüksek hız ve yüksek yük uygulamaları için tasarlanmıştır. Çift işlevleri nedeniyle eksenel ve radyal yükleri kaldırabilirler. Tek sıralı konik makaralı rulmanın koni açısı 10 derece ile 19 derece arasında değişebilir. Büyük bir koni açısı, radyal ve eksenel yüklerin birleşimidir ve büyük bir koni açısı, 25 ila 29 derecelik bir koni açısına sahiptir.
Tek sıralı konik makaralı rulmanlar, en küçük konik makaralı rulman türüdür. Yüksek hızlı uygulamalar için otomobillerde olduğu gibi çeşitli uygulamalarda kullanılabilirler. Bu rulmanlar genellikle tek sıralı veya çift sıralı konik makaralıdır ve kurulum sırasında kolayca ayarlanabilir. Kullanımlarına bağlı olarak, büyük bir eksenel yüke de dayanabilirler. Radyal yüklerini ayarlamanız gerekirse, ayarlanabilir koni açılarına sahiptirler.
Tek sıralı konik makaralı rulman, düşük hızlı uygulamalar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Ağır hizmet uygulamaları için çift sıralı konik makaralı rulman kullanılır. Eksenel ve radyal birleşik yüklere dayanabilirler ve genellikle otomotiv ve tarım ekipmanlarında kullanılırlar. Düşük hız özelliklerine ek olarak, bu rulmanlar çok çeşitli uygulamalar için idealdir. Eksenel ve bileşik yükler için de uygundurlar.
Adından da anlaşılacağı gibi, tek sıralı konik makaralı rulman, tek halka ve tek iç halkadan oluşur. Tek sıralı konik makaralı rulman, dış halkasında konik makaralı sepet şeklinde bir kafese sahiptir. Çift sıralı konik makaralı rulman iki koni biçimli rotora sahiptir. İç kanat tek sıra versiyonudur.
Dört sıralı konik makaralı rulmanlar vardır. Çift sıralı konik makaralı rulman, iki dış halkaya ve bir iç halkaya sahiptir. Tek sıralı konik makaralı rulman, radyal ve eksenel yükleri aynı anda emebilir. Dört sıralı bir konik makaralı rulman, tek sıralı bir yüke dayanabilir. Çift sıralı bir yatağın iki dış halkası ve bir iç küresi vardır.
Dış halka ayrılabilir. Hem iç halka hem de dış halka değiştirilebilir. Bu onları eksenel ve radyal yükler için ideal bir seçim yapar. Dış kılıf ve iç kulak değiştirilebilir. Ancak, radyal ve eksenel itme için tek sıralı bir tasarıma sahiptirler. Ayrıca çift sıralı konfigürasyonlarda mevcutturlar ve tek sıralı bir rulmandan daha yüksek radyal ve eksenel yük kapasitesini barındırabilirler.
Doğru konik makaralı rulmanı seçmek için uygulamayı dikkate almak önemlidir. Bu rulmanların çoğu otomotiv ve haddehanelerde kullanılmaktadır. Çift sıralı konik makaralı rulman, çift sıralı yapıya sahip bir tür konik makaralı rulmandır. Plastik makinelerinde de kullanılır. Tek sıralı konik makaralı yatağın aksine, ikincisi en yaygın olanıdır.